OpenStreetMap – Hartë e ndërtuar nga komuniteti

This article is in Albanian Language

OpenStreetMap është hartë globale e ndërtuar nga një komunitet i madh në mbar botën. OSM është e lirë për tu krijuar, edituar dhe për tu përdorur, “E lirë po nënkuptoj si lirin që e deshtëm ne, e lirë si Shqiponja”.

Njerëzit e zhvillojnë atë duke i regjistruar të dhënat me paisjen GPS, dhe pastaj e lidhjin kompjuterin e tyre me GPS paisjen ,pastaj ato të dhëna i fusin në OpenStreetMap, pra kjo është e njejtë si Wikimedia e lehtë për tu edituar: çdo kush mund të ndryshoj gjithëçka. Nëse ju dini emrin e një objekti, emrin e rrugës ose diqka të tillë, atëherë editojeni atë.

Kush ka nevoj për të? Ndoshta ne në një të ardhme të shkurt do të kemi nevojë për të. OSM është shumë më precize se Google Maps dhe Bing Maps. Pse? Sepse çdo ndryshim i vogël, krijim i një ndërtese të re, krijimi i ndonjë rruge të re do të mund të modifikohet shumë më shpejt se në gjdo hartë tjetër. Këtu do të shihni një video se si tregon zhvillimin e OSM në vitin 2008.

Një shembull i mirë pse do të na duhet OSM është vetë qyteti i Prizrenit edhe ndoshta shumica e qyteteve të Kosovës. Shikoni një foto nga Google Maps për qytetin e Prizrenit.

Ndërsa shikoni zhvillimi që është bërë në qytetin e Prizrenit në OSM.

Me këtë desha t’ju tregoj se si punon komuniteti, pra në gjithë Kosovën ne duhet të ndërtojmë një komunitet dhe të mos presim nga tjetër kush, po të fillojmë të ndërtojmë vetë për vetën tonë, për Kosovën tonë .

Advertisements

5 thoughts on “OpenStreetMap – Hartë e ndërtuar nga komuniteti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s