Maps for Social Changes

Ipko Foundation filloj me BarCampPrishtina, nje lloj unconference ku njerzit do te mundohen te bisedojne mbi probleme te ndryshme te shoqerise. Ndersa gjate BarCamp – it te pare une mora pjese, ku edhe isha i ftuar te prezentoj temen per Hartat ne ndryshimet Sociale.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-001

Ky eshte slide i pare ne te cilin u mundova te tregoja se qka eshte duke ndodhur ne te vertet me hartat digjitale si ato po ndryshojne dita dites, dhe fjalia kyqe ishte kjo: Filloj me harta te cilat tregojne se ku gjithecka eshte, te krijuar nga sensoret gjithekund, dhe me GPS te cilet tregojne se ku jeni tash, me informacionet qe tregojne se cka ka aty, nga gjdo vend njerzit duke komunikuar me te gjithe, mbrenda nje paisje mobile qe permban krejt boten, ne pllamen e dores suaj.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-002

Me pas tregova per platformen Ushahidi, platforme qe eshte zhvilluar per kohen pas zgjedhjeve ne Kebira, qe ndihmoje ne raportimin per ndonje incident te mundshem gjate kohes mbas zgjedhjeve, ndersa gjeti perdorim mjafte te madh edhe ne termetin e Haitit, gjithashtu eshte perdorur edhe ne termetin ne Japoni per te raportuar se ne cilat zona jane rruget e demtuara, apo edhe ku ka nevoje per evakoimin e popullates, pra nje platforme Open Soure mjafte e sukseshme.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-003

Ndersa, me pas vazhdova te tregoja se si Ushahidi eshte perdorur ne Kosove, Unicef Innovations Lab Kosovo me ndihmen e platformes Ushaihidi kane zhvilluar nje aplikacion i cili mundeson qe te dihen se ne cilat vende ka qendra rinore, apo organizata te ndryshme rinore, ku gjithashtu edhe ju nese keni nje te tille mund ta regjistroni ne Kosovo Youth Map.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-004

Nje projekt tjeter mjaft interaktiv ishte edhe projekti Ku me Votu, projekt qe u zhvilluar para zgjedhjeve lokale 2010, funksioni i ketij aplikacioni ishte qe ne baze te emrit, mbiemrit, dates se lindjes si dhe komunes suaj ju mund te gjeni se ne cilen qender votimi do te votoni dhe ju do te gjenit lokacionin e sakt ne harte.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-005

Ndersa me pas eshte diskutar rreth mundesive se qka mund te bejme ne Kosove per te perfituar shoqeria ne pergjithesi, ku jane dhene ide te ndryshme per mbledhjen e pikave historike, turistikem me nje fjale pikave te interesit. Ketu do te gjeni te gjitha fotografit e BarCampPrishtina, dhe disa i keni te bashkangjitura me posht.

Barcampprishtina-1Barcampprishtina-2Barcampprishtina-4Barcampprishtina-5Barcampprishtina-3Barcampprishtina-6Barcampprishtina-7Barcampprishtina-8Barcampprishtina-9Barcampprishtina-12Barcampprishtina-10Barcampprishtina-11Barcampprishtina-13Barcampprishtina-14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s