Category Archives: Open Street Map

And here you can find so many details for Open Street Map in Albanian Language …

WeMakeIT – Arduino kit per ballkanin

WeMakeIT eshte nje mikontroller Free/Libre Open Source, eshte nje kit edukues i krijuar me qellim qe te keni argetim. Eshte ndertuar nga FLOSSK dhe OpenLabs. Pasi nje kohe te gjate qe mendoja te bleja nje Arduino, me erdh mundesia qe te blija kete kit dhe te shijoja knaqesin e argetimit qe me lejohej me ane te ketij kiti.

Ne vazhdim do te ndiqeni nje video te depaketimit te WeMakeIT.

Advertisements

BarCamp Prishtina ne Prizren

BarCampPrishtina edhe niher ishte prezent ne Prizren, me lokacion te ndryshem jo ne Universitet te Prizren por ne Qendren Rinore. BarCamp Prishtina kesaj radhe kishe spoznorizim te ndryshem jo vetem nga IpkoFoundation por edhe nga (UNDP) permes projektit Mediat Sociale per Fuqizim Inovativ e Lokal (SMILE) dhe me rrjetin e Edukatoreve Bashkemoshatare (PEN), informata nga Digjitale.

Ligjeruesi i pare ishte Faik Ispahiu ku foli mbi kallxo.com – “Platforma ofron mundësinë për të gjithë qytetarët e Kosovës që të raportojnë rastet e korrupsionit, krimit të organizuar, mashtrimit, konfliktit të interesit si dhe të gjitha rastet e tjera të keqpërdorimit të pozitës zyrtare, neglizhencës, mospunës, rrezikimit të të drejtave të qytetarëve të Kosovës, apo rrezikimit të interesave të përgjithshme.”. Gjithashtu foli mbi idete te cilat mund te implementohen ne Kosove si ajo e fixmystreet.

Hajrullah Ceku foli mbi modulet e reja te raportimit qe po krijohen per peticionet elektronike, gjithashtu kishte nje diskutim mjaft te mire me audiencen nen temen “Prizren qytet i kultures”, ku dhe eshte i involvuar rreth krijimit te Rrjetit te Organizatave te Kultures ne Prizren (Rrok).

Ndersa ne fund, edhe pse pa energji elektrike dhe me pamundesine e prezentimit me ne menyre elektronike, u be prezentim i shkurt per doracakun “OpenStreetMap Krijoni harten tuaj”, projekt te cilin e ka mbeshtetur financiarisht Innovation Lab Kosovo, te cilin mund ta gjeni online.

This slideshow requires JavaScript.

Next weekend in Ohrid, Macedonia in unconference ” Nothing will happen “

NSND or (Nista se nece dogoditi – Serbo-Croatian; Nothing will happen – Eng; Ништо нема да се случи – Mac) is a geek/hackers event where people get together to have fun and share knowledge on variety of technical subjects ranging from programming languages, computer security, networks, operating systems etc.

The main goal is to get the people from the region together so they can get to know each other and maybe continue to collaborate on things that are in both of their common interest afterwards – well that, or just drink beer.

Probably I will blog from Ohrid again about my trip …

Editing OpenStreetMap

I am sorry, so many times missing here, because I was so busy, I start working in Logistics Plus. I am editing OpenStreetMap, and is so funn to work like a mapper. I am editing all cities in Kosovo, create and editing roads, intersection between roads and road classification. You can see here Mitrovica city before editing and after editing ..

Before editing

After editing …

Here you can see all my edits ..

And after some days you can find here and in some other sites you can read or download the handbook in Albanian Language for OpenStreetMap and how to edit, I needed some days to finished it.

my edits

Editing OpenStreetMap

I am sorry, so many times missing here, because I was so busy, I start working in Logistics Plus. I am editing OpenStreetMap, and is so funn to work like a mapper. I am editing all cities in Kosovo, create and editing roads, intersection between roads and road classification. You can see here Mitrovica city before editing and after editing ..

Before editing

After editing …

Here you can see all my edits ..

And after some days you can find here and in some other sites you can read or download the handbook in Albanian Language for OpenStreetMap and how to edit, I needed some days to finished it.

my edits

Mapzen

This article is in Albanian Language.

Mapzen eshte editor i thjeshte i bazuar ne Flash, nga Cloud Made nen licencen e Open Source (me kode burimor te hapur). Per ta perdorur kete editor, juve ju duhet nje llogari ne Cloud Made qe nderlidhet me OpenStreetMap llogarine. Web faqja te udhezon ty ne procesin e regjistrimit, kjo Cloud Made llogari mundet me te perdor per te krijuar nje rrjet social per zhvilluesit e hartave qe mundem me e nderlidh me Facebook apo me Twitter.Nje lloj si ne Potlatch, edhe ne Mapzen duhet se pari te selektoni zonen qe doni te editoni, dhe pastaj Flash aplikacioni fillon. Me perdor Mapzen eshte shume e thjeshteJu mund ta perdorni Mausin per te levizur neper harte, ose per te selektuar dhe per te zhvendosur objektet. “Delete” butoni fshin objektet. Mapzen ka nje list te madhe te ilustrimeve, e cila ju ndihmon qe te keni me te lehte te krijoni objektet dhe ti tregoni specifikacionet e objektit. Per me shume informacione vizitoni faqen ne wiki per Mapzen editorin ketu .

Whats makes a good programmer ?

Introduction

We all want to be good programmers. To become a good programmer you have to know what makes a good programmer. The following is a list of things that in my experience make a good programmer.

Knows how to solve problems

As a programmer you will find that everything you do is about solving problems. Now that does not just mean fixing bugs. Whenever you write a new piece of code you have to solve the problem of what the code must do and how it must be done. You solve problems later in fixing the bugs as well. The whole design of a software project is a problem solving exercise. Knowing how to solve problems well and quickly will make a big difference to your programming ability.

Can think for themself

I noticed when I was at university that the people who got the lowest marks and had the hardest time learning to program were the ones who were always asking for help. They didn’t bother trying to solve the problem by thinking for themself. Of course asking for help is not a bad thing but it should only be done when you are really stuck on a problem and not for every little simple thing. Being creative is also part of thinking for yourself. Being creative means being able to think of many different ways of solving a problem. You need to be creative when programming because you need to think creatively to be able to solve problems.

Willing to accept criticism

It is not unusual to come across people who think they are the world’s greatest programmer. If someone thinks that there is a problem with their code they will immediately become very defensive and refuse to listen to what might be good advice. If you refuse to listen to suggestions from other programmers you will always write the same code without discovering new and better ways of doing it. The people giving you criticism will not always be right but it is worth listening to them. If you are confident in your abilities as a programmer then you will be open to criticism because you will be able to explain to the person criticising your code why what they are saying is possibly not true.

Has good communication skills and works well in a team

Most projects these days involve teams of programmers. It is only on very small and personal projects that you will possibly not have to communicate with other people. This means that you need to be able to listen to what other members of your team have to say and try to understand them. You also need to be good at explaining the decisions you make when programming. There is the potential for huge chaos when decisions are made and not communicated to other members of the team. You can get by without communicating much but it will be very frustrating.

Keep developing themself

We all know that IT changes more than most other industries. What you learn today can become obsolete very quickly. If you want to keep on programming you will need to develop your abilites. This means learning the latest languages and learning new ways of programming. You should also develop your knowledge of what you already know. Do things like learning more about the programming language you are currently working with. Also look at other peoples’ code to get new ideas. You will also need to keep up to date with the latest computer news and acquire more knowledge in other areas of computing.

Enjoys programming and computers

There are people who have become programmers without really being interested in programming. Some people hear that programming pays well so they decide to do it even though they don’t like computers. Other people are forced to program by the company they work for because of a shortage of staff. These people often make terrible programmers. Most people do better at the things they are interested in. If computers frustrate you then don’t become a programmer. If you don’t like sitting in front of a computer all day then don’t become a programmer. The best programmers are able to work for many hours straight and still enjoy it.