Category Archives: Uncategorized

BarCamp Prishtina ne Universiteti te Prizren -it

Pas shume e shume diskutimeve me n’fund e shikova nje ” dectralizim te event -eve “. Pra BarCamp Prishtina erdh ne Universiteti te Prizren -it, falmnderit Taulant Ramabaj -es, Gent Thaci -t dhe IpkoFoundation.

Taulant Ramabaja prezentoi mbi Outsourcing ne Kosove. Kishte nje diskutim te mirefillet.

Me pas prezentova une mbi alternativat FLOSS per nje kompani ne Geographical Information System. Ne fillim ishte nje slide ku paraqiteshin zgjedhjet qe perdoren ne Kosove. Prezentimi vazhdonte me aplikacionin QGIS i cili perdoret me shume nese na duhet qe te kemi harta te printume ose te formatit .PDF, “te cilave mendoj se i ka kalu koha”. Me pas tregohet mbi databazen PostgreSQL qe eshte nje databaze me nje far forme e njejte me MySQL por pse kjo databaze eshte aq e perdor eshte extenzioni qe e jep fuqine e informacionit gjeografik PostGIS. Me pas eshte permendur GeoServer e cila mundeson publikimin e te dhenave ne web. Vazhdojme me OpenLayers e cila eshte nje JavaScript librari e cila te ndihmone rreth publikimit te dhenave ne Web, dhe ne fund ishte pjesa e diskutimit rreth asaj se qfare mund te bejme ne Prizren, Kosove.

Ne vazhdim te bashkangjitur gjeni prezentimin,

 

Advertisements

Legjend mbi “Liqenin e Zymit” ne Has, Prizren

Jashte Livadhit te Cezmes ishte Vau i Cakajve, ku edhe ka qene nje bunar, buze te cilit ishte nje familje. Thuhet se kryefamiljari me te shkuar ne gurbet, ia kishte besuar familjen kumbares. Kumbara e kishte keqperdore besimin dhe ishte perzier ne moral. Ne kete amoralitet ndeshkohen te dy familjet dhe shperthen uji nga bunari, prej te cilit krijohet liqeni. Ne ate permbytje, kumbares i kishte rene qesja, e cila qendroi mbi uje. Me te kthyer te te zotit ne shtepi, e sheh nje mrekulli, shperthimit te ujit, pastaj e veren qesen, nga e cila e identifikon se ishte e kumbares dhe nga ndeshkimi ishte bere krejt ajo permbytje, qe thuhet se u krijua liqeni.

Liqeni i Zymit ka keto kordinata 42.287743,20.608801

Kosovo Innovation Camp

Cka eshte “Kosovo Innovation Camp“? …  Kjo eshte pytja qe gjdo dit me behet ne profile – t e mia ne internet.

Cropped-kosovoinnovationscamp-11

Para se te pergjigjem drejt per drejt ne kete pytje duhet patjeter qe te permendim Social Innovation Camp, e cila sjell bashk idete, njerzit dhe veglat digitale per te nderutar zgjedhje te problemeve sociale me ane te web – it, te gjitha keto ne 48 ore. Pra Kosovo Innovation Camp eshte inciative e Unicef Innovation Lab Kosovo, qe “Qytetareve te Kosoves ti ofrohet zgjidhja e problemeve sociale nga te rinjet e Kosoves”.

Deri sa te vjen 11-13 Maji i 2012 Unicef Innovation Lab Kosovo morri iniciativen qe te bej Mini Camp-e neper qytet te ndryshme te quajtur se ” Mini Express Camp – Tour de Kosovo! “.

Ndersa ne qytetin historik “Prizren” do te vijne te dielen me 18 Mars 2012 duke filluar nga ora 12:30 ne zyret e Shoqates se Zejtareve dhe Afaristeve te Prizrenit… Ku gjendet zyra…

 

View Larger Map

Open Datathon Albania – Hackathon Tirana 2011

Si nje aktivist i Free/Libre and Open Source Software nuk mund te mos merrja pjese ne Hackathon – in e pare qe organizohet ne trojet Shqiptare, ne Tirane te Shqiperise, organizuar nga Open Data Albania.

Pasi qe ky hackathon eshte quajtur Open Datathon une vendosa te merrja pjese me nje ide ku shfrytezova dy burime te te dhenave te hapura, si OpenStreetMap dhe Instat (Institutit te statistikes se Repulikes se Shqiperise) pra ideja ishte kombini i te dhenave gjeografike dhe atyre tabelara, dhe ne fund mund te fitonim hartat demografike te vitit 2001 dhe 2009, dhe ato mund ti shfrytezonin per qellime analizash ne mes te ketyre dy viteve. Ne vazhdim do te shihni prezentimin time qe kam pregaditur per punen qe kam bere per kete projekt.

Datathonalbania-page-001

OpenStreetMap krijon dhe ofron te dhenat gjeografike te hapura siq jane hartat rrugore per kedo qe deshiron ti perdor. Projekti ka filluar sepse shumica e hartave qe ju mendoni jane te lira kane nje ligj ose kufizime teknike ne perdorimin e tyre, mbajne mbrapa njerzit per perdorimin e tyre ne menyre kreative, produktive etj..

Datathonalbania-page-002

GEOFABRIK, eshte nje vegel e krijuar nga zhvillues Gjerman per te dhenate hapura gjeografike siq eshte projekti OpenStreetMap. Ata krijojne shape files, .osm, harta dhe ofrojne zgjedhje per hartat e web – it ne menyra te ndryshme.Nga kjo vegel (nese mund ta quaj ashtu) une morra .osm te te dhenave gjeografike qe gjenden ne OpenStreetMap per Shqiperine.

Datathonalbania-page-003

Ne vazhdim kam prezentuar te gjithe informata ose te dhenat qe jane ne OpenStreetMap per Shqiperine.

Datathonalbania-page-004

Me pas mua me duhej ti filtroja te dhenat per te marruar vetem kufinjte administatrative te Shqiperise, pasi per iden time me duheshin vetem kufinjte administrative per regjione ose si nihen ne Shqiperi si qarqe. Per te bere kete une perdora nje komandline aplikacion te quajtur OSMFilter, qe me mundsonte te merrja vetem kufinjte administrative te Shqiperise, ne kete slide ju gjithashtu mund te shihni edhe komanden qe une kam shkruar per ti filtruar te dhenat e OSM.

Datathonalbania-page-005

Perseri une perdora te njejtin aplikacion per ti marrur vetem kufinjte administrative por kesaj radhe une filtrova te dhenat pasi qe fitova ne filterimin e pare. Pra ne filtrimin e dyte une fitova ate qe edhe deshiroja. (Ndonjeri nga ju mund te thote se nese ka mundesi qe me nje filtrim te fitoje rezultatin, pergjigja ime do te ishte po mund ta beshe ate, nuk ka asnje problem. Mirepo une shkoja ne ato hapa qe pjesemarresit te kishin me te qarte se qka deshiroja une te beja).

Datathonalbania-page-006

Pasi qe kisha verzionin final te dhenave mua mu desh ti editoja edhe ca te dhenat .osm file, qe te mund ti perdorja edhe si shape file ne vazhdim, kete e bere gjithashtu me nje Open Source aplikacion qe quhet QGIS (Quantum GIS). Mirpo ketu une do te doja te falemnderoja te gjithe kontribuesit per keto te dhena qe gjeta ne OSM, dhe te beja nje kerkes qe te fillojme te fusim edhe te dhena te reja, apo edhe ti editojme ato egzistuese, sepse ne rastin time pash te dhena qe nuk ishin edhe mjaft te mira, pra kisha pas deshire qe numri i zhvilluesve dhe perdoruesve te OSM te ritej ne viset Shqiptare sa me shume qe te jete e mundur.

Datathonalbania-page-007

E gjithe kjo pune nuk do te kishte kuptim pa publikimin e te dhenave per popullsine nga Instat (Instituti i Statistikave te republikes se Shqiperise), te cilet ne nje publik ne formatin .xls (Excel Format) kishin publikuar te dhenat per numrin e popullsise qe nga viti 2001 – 2010 nese nuk jam gabim me vitet, gjithashtu ne keto te dhena gjithashtu une verejta qe kishte te dhena qe tregonin edhe se sa meshkuj apo femra ishin ne ate Qark.

Datathonalbania-page-008

Me pas mua mu desh perseri te perdor aplikacionin QGIS per te edituar shape files qe kisha gjeneruar me heret per kufinjte administrative te qarqeve ne Shqiperi, dhe duhet qe ne ato shape files te shtoja te dhenat e Instat per numrin e popullsise per vitin 2001 dhe per vitin 2009.

Datathonalbania-page-009

Pas gjenerimit final te gjithe te te dhenave une perdora web aplikacionin GeoCommons per te krijuar hartat qe mund te analizoheshin per levizjen e popullsise nga viti 2001 ne 2009.

Datathonalbania-page-010

Ndersa ne tri slide te fundit ju mund te shihni screen shots te hartave qe jane gjeneruar si rezultat i kesaj pune, ne slide e pare ju mund shihni numrin e popullsise ne total per vitin 2001 dhe 2009. Ne slide e dyte ju do te shihni numrin e popullsise se gjinise mashkullore per vitet e larte cekura dhe gjithashtu ne slide – in e trete ju do te shihni numrin e popullsise per vetet 2001 dhe 2009. Keto harta jane gjeneruar nga GeoCommons dhe pra ngjyra ndryshon kur ndryshon edhe numri i popullsise ne nje rajon, pra ngjyra shkon duke u zbehur kur dhe numri i popullsise bjen.

Datathonalbania-page-011
Datathonalbania-page-012
Datathonalbania-page-013

GeoCommons une nuk e perdora vetem per te krijuar keto imazhe, mirpo kjo harte gjindet online dhe mund te perdoret nga gjdo kush ne menyre te lire gjithashtu edhe te dhenat mund te perdoren ne menyre te lirshme te dhenat mund te shkarkohen ne GeoCommons.org direkt ose mund te shkarkohen gjithashtu edhe ne kete link ne archive.org . Ne vazhdim keni te bashkangjitur (embedded) harten ne GeoCommons, dhe ne kete harte ju mund ti perdorni edhe filters qe jane anarsh per ti filteruar te dhenat ne baze te numrin te popullsise, popullsise meshkuj ose femra.

Prezentimi komplet gjithashtu mund te gjindet edhe ne slideshare.net.

Ketu mund te gjeni videon qe eshte gjiruar gjate kohes se prezentimit ne Tirane .

 

 

Presenting GeoServer and GeoCommons at ThoughtsMorning

I was at Thoughts Morning at Unicef Innovation Lab Kosovo for presenting GeoServer And GeoCommons. I just make a simple presentation about GeoServer. Presentation is here.

Than I show how can people use GeoServer with OpenStreetMap data, like combinations with points, lines and areas from OpenStreetMap data “Shape Files from Geofabrik“.And here you can see photos from projector what I have made in presentation.

324402_10150484771983653_700923652_10409874_1847546425_o327030_10150484776288653_700923652_10409883_721863035_o328290_10150484789483653_700923652_10409916_1918982748_o329655_10150484793438653_700923652_10409923_729385934_o333568_10150484780728653_700923652_10409895_37992666_o334618_10150484769303653_700923652_10409873_2090780680_o340120_10150484773138653_700923652_10409879_1930781996_o338530_10150484783968653_700923652_10409898_316092299_o

And here are others pictures.

2011-11-27_12322537_10150484772808653_700923652_10409878_268141827_o1322537_10150484772808653_700923652_10409878_268141827_o322921_10150484784793653_700923652_10409903_1928471632_o324263_10150484772338653_700923652_10409876_1863241757_o324524_10150484789133653_700923652_10409914_1742251360_o332910_10150484775928653_700923652_10409881_543219318_o335467_10150484788143653_700923652_10409907_1648191840_o337886_10150484785213653_700923652_10409905_1941809048_oImg_0002

My second talk was for GeoCommons, I upload some OSM data in GeoCommons and I show have they can create filters for filtering data, or how was Prizren developed in OpenStreetMap, here is the link http://www.geocommons.com/maps/121060#

Presenting GeoServer and GeoCommons at ThoughtsMorning

I was at Thoughts Morning at Unicef Innovation Lab Kosovo for presenting GeoServer And GeoCommons. I just make a simple presentation about GeoServer. Presentation is here.

Than I show how can people use GeoServer with OpenStreetMap data, like combinations with points, lines and areas from OpenStreetMap data “Shape Files from Geofabrik“.And here you can see photos from projector what I have made in presentation.

324402_10150484771983653_700923652_10409874_1847546425_o327030_10150484776288653_700923652_10409883_721863035_o328290_10150484789483653_700923652_10409916_1918982748_o329655_10150484793438653_700923652_10409923_729385934_o333568_10150484780728653_700923652_10409895_37992666_o334618_10150484769303653_700923652_10409873_2090780680_o340120_10150484773138653_700923652_10409879_1930781996_o338530_10150484783968653_700923652_10409898_316092299_o

And here are others pictures.

2011-11-27_12322537_10150484772808653_700923652_10409878_268141827_o1322537_10150484772808653_700923652_10409878_268141827_o322921_10150484784793653_700923652_10409903_1928471632_o324263_10150484772338653_700923652_10409876_1863241757_o324524_10150484789133653_700923652_10409914_1742251360_o332910_10150484775928653_700923652_10409881_543219318_o335467_10150484788143653_700923652_10409907_1648191840_o337886_10150484785213653_700923652_10409905_1941809048_oImg_0002

My second talk was for GeoCommons, I upload some OSM data in GeoCommons and I show have they can create filters for filtering data, or how was Prizren developed in OpenStreetMap, here is the link http://www.geocommons.com/maps/121060#

Comparison of the boundaries between Kosovo, Albania, Serbia, Macedonia and Montenegro from OSM data

Last day I was online in twitter like always, I saw one tweet that tell me I can play with boundaries from OpenStreetMap data. The tweet was ” Fun with administrative boundaries in using ITO Map: Zoom globally. Details here: http://bit.ly/qV92Ww “. After this I was inspired to analize two see the diference from Kosovo data and others countries near Kosovo. I think the best country with data is Albania not for accurate data but for details with all leves of bounderes, than is Kosovo with all data about cities and after that come Serbie with data in some parts of Serbia, and I think in Macedonia and Montenegro we need more and more data for bounderies. Pictures can tell you more details.

This picture is for Kosovo.

Kosovo

This picture is for Albania.

Albania

Those pictures are for Serbia.

Serbia_-_part1Serbia_-_part2

This picture is for Macedonia

Macedonia

This picture is for Montenegro.

Montenegro

Transporti Publik

Nga e hena fillova punen e re, dhe fillova te kerkoj ne internet informata per autobus – at lokal, doja te dija se ne cilen ore do te ishte autobusi ne lagjen ku jetoj, apo edhe te gjeja informata ne qfare limiti kohore do te kem prap autobusin tjeter te radhes, por nuk gjeta as edhe nje informat per kete.

Nuk di si te shpreh geximin, qe kam qe pjese e nje projekti mjaft te qelluar te bere nga FLOSSK per autobusat lokal te Prishtines.

Prbus

Por nuk eshte qellimi im te tregoj per projektin qe sapo permenda por nje video qe gjeta e krijuar nga Street Films.

 

Per me shume informata per kete video mund te gjeni ketu.