Software Freedom Kosova 2011 is coming

For the third time FLOSSK is organizing the conference about Free/Libre and Open Source Software (FLOSS) it will take place in Prishtina on November 12th.

Here is the poster.

334655_10150339963991612_689086611_8426405_98574020_o

And here you can see the schedule of the conference.

sfk11_programi

Advertisements

Comparison of the boundaries between Kosovo, Albania, Serbia, Macedonia and Montenegro from OSM data

Last day I was online in twitter like always, I saw one tweet that tell me I can play with boundaries from OpenStreetMap data. The tweet was ” Fun with administrative boundaries in using ITO Map: Zoom globally. Details here: http://bit.ly/qV92Ww “. After this I was inspired to analize two see the diference from Kosovo data and others countries near Kosovo. I think the best country with data is Albania not for accurate data but for details with all leves of bounderes, than is Kosovo with all data about cities and after that come Serbie with data in some parts of Serbia, and I think in Macedonia and Montenegro we need more and more data for bounderies. Pictures can tell you more details.

This picture is for Kosovo.

Kosovo

This picture is for Albania.

Albania

Those pictures are for Serbia.

Serbia_-_part1Serbia_-_part2

This picture is for Macedonia

Macedonia

This picture is for Montenegro.

Montenegro

Transporti Publik

Nga e hena fillova punen e re, dhe fillova te kerkoj ne internet informata per autobus – at lokal, doja te dija se ne cilen ore do te ishte autobusi ne lagjen ku jetoj, apo edhe te gjeja informata ne qfare limiti kohore do te kem prap autobusin tjeter te radhes, por nuk gjeta as edhe nje informat per kete.

Nuk di si te shpreh geximin, qe kam qe pjese e nje projekti mjaft te qelluar te bere nga FLOSSK per autobusat lokal te Prishtines.

Prbus

Por nuk eshte qellimi im te tregoj per projektin qe sapo permenda por nje video qe gjeta e krijuar nga Street Films.

 

Per me shume informata per kete video mund te gjeni ketu.

Maps for Social Changes

Ipko Foundation filloj me BarCampPrishtina, nje lloj unconference ku njerzit do te mundohen te bisedojne mbi probleme te ndryshme te shoqerise. Ndersa gjate BarCamp – it te pare une mora pjese, ku edhe isha i ftuar te prezentoj temen per Hartat ne ndryshimet Sociale.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-001

Ky eshte slide i pare ne te cilin u mundova te tregoja se qka eshte duke ndodhur ne te vertet me hartat digjitale si ato po ndryshojne dita dites, dhe fjalia kyqe ishte kjo: Filloj me harta te cilat tregojne se ku gjithecka eshte, te krijuar nga sensoret gjithekund, dhe me GPS te cilet tregojne se ku jeni tash, me informacionet qe tregojne se cka ka aty, nga gjdo vend njerzit duke komunikuar me te gjithe, mbrenda nje paisje mobile qe permban krejt boten, ne pllamen e dores suaj.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-002

Me pas tregova per platformen Ushahidi, platforme qe eshte zhvilluar per kohen pas zgjedhjeve ne Kebira, qe ndihmoje ne raportimin per ndonje incident te mundshem gjate kohes mbas zgjedhjeve, ndersa gjeti perdorim mjafte te madh edhe ne termetin e Haitit, gjithashtu eshte perdorur edhe ne termetin ne Japoni per te raportuar se ne cilat zona jane rruget e demtuara, apo edhe ku ka nevoje per evakoimin e popullates, pra nje platforme Open Soure mjafte e sukseshme.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-003

Ndersa, me pas vazhdova te tregoja se si Ushahidi eshte perdorur ne Kosove, Unicef Innovations Lab Kosovo me ndihmen e platformes Ushaihidi kane zhvilluar nje aplikacion i cili mundeson qe te dihen se ne cilat vende ka qendra rinore, apo organizata te ndryshme rinore, ku gjithashtu edhe ju nese keni nje te tille mund ta regjistroni ne Kosovo Youth Map.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-004

Nje projekt tjeter mjaft interaktiv ishte edhe projekti Ku me Votu, projekt qe u zhvilluar para zgjedhjeve lokale 2010, funksioni i ketij aplikacioni ishte qe ne baze te emrit, mbiemrit, dates se lindjes si dhe komunes suaj ju mund te gjeni se ne cilen qender votimi do te votoni dhe ju do te gjenit lokacionin e sakt ne harte.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-005

Ndersa me pas eshte diskutar rreth mundesive se qka mund te bejme ne Kosove per te perfituar shoqeria ne pergjithesi, ku jane dhene ide te ndryshme per mbledhjen e pikave historike, turistikem me nje fjale pikave te interesit. Ketu do te gjeni te gjitha fotografit e BarCampPrishtina, dhe disa i keni te bashkangjitura me posht.

Barcampprishtina-1Barcampprishtina-2Barcampprishtina-4Barcampprishtina-5Barcampprishtina-3Barcampprishtina-6Barcampprishtina-7Barcampprishtina-8Barcampprishtina-9Barcampprishtina-12Barcampprishtina-10Barcampprishtina-11Barcampprishtina-13Barcampprishtina-14

Maps for Social Changes

Ipko Foundation filloj me BarCampPrishtina, nje lloj unconference ku njerzit do te mundohen te bisedojne mbi probleme te ndryshme te shoqerise. Ndersa gjate BarCamp – it te pare une mora pjese, ku edhe isha i ftuar te prezentoj temen per Hartat ne ndryshimet Sociale.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-001

Ky eshte slide i pare ne te cilin u mundova te tregoja se qka eshte duke ndodhur ne te vertet me hartat digjitale si ato po ndryshojne dita dites, dhe fjalia kyqe ishte kjo: Filloj me harta te cilat tregojne se ku gjithecka eshte, te krijuar nga sensoret gjithekund, dhe me GPS te cilet tregojne se ku jeni tash, me informacionet qe tregojne se cka ka aty, nga gjdo vend njerzit duke komunikuar me te gjithe, mbrenda nje paisje mobile qe permban krejt boten, ne pllamen e dores suaj.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-002

Me pas tregova per platformen Ushahidi, platforme qe eshte zhvilluar per kohen pas zgjedhjeve ne Kebira, qe ndihmoje ne raportimin per ndonje incident te mundshem gjate kohes mbas zgjedhjeve, ndersa gjeti perdorim mjafte te madh edhe ne termetin e Haitit, gjithashtu eshte perdorur edhe ne termetin ne Japoni per te raportuar se ne cilat zona jane rruget e demtuara, apo edhe ku ka nevoje per evakoimin e popullates, pra nje platforme Open Soure mjafte e sukseshme.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-003

Ndersa, me pas vazhdova te tregoja se si Ushahidi eshte perdorur ne Kosove, Unicef Innovations Lab Kosovo me ndihmen e platformes Ushaihidi kane zhvilluar nje aplikacion i cili mundeson qe te dihen se ne cilat vende ka qendra rinore, apo organizata te ndryshme rinore, ku gjithashtu edhe ju nese keni nje te tille mund ta regjistroni ne Kosovo Youth Map.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-004

Nje projekt tjeter mjaft interaktiv ishte edhe projekti Ku me Votu, projekt qe u zhvilluar para zgjedhjeve lokale 2010, funksioni i ketij aplikacioni ishte qe ne baze te emrit, mbiemrit, dates se lindjes si dhe komunes suaj ju mund te gjeni se ne cilen qender votimi do te votoni dhe ju do te gjenit lokacionin e sakt ne harte.

Barcampprishtine-mapsinsocialchanges-005

Ndersa me pas eshte diskutar rreth mundesive se qka mund te bejme ne Kosove per te perfituar shoqeria ne pergjithesi, ku jane dhene ide te ndryshme per mbledhjen e pikave historike, turistikem me nje fjale pikave te interesit. Ketu do te gjeni te gjitha fotografit e BarCampPrishtina, dhe disa i keni te bashkangjitura me posht.

Barcampprishtina-1Barcampprishtina-2Barcampprishtina-4Barcampprishtina-5Barcampprishtina-3Barcampprishtina-6Barcampprishtina-7Barcampprishtina-8Barcampprishtina-9Barcampprishtina-12Barcampprishtina-10Barcampprishtina-11Barcampprishtina-13Barcampprishtina-14

Unicef Innovations Lab Kosovo

Se pari dua te tregoj se qka eshte Unicef Innovation Lab Kosovo ” Laboratori i Inovacioneve i UNICEF-it në Kosovë kultivon inovacionet për të mirën e rinisë së Kosovës. Projektet ‘Nga të rinjtë për të rinjtë’ janë rast për rininë e Kosovës që të ndikojnë në jetën e tyre dhe në jetën e bashkëmoshatarëve të tyre. Qendra e dizajnit ndërton inovacionet teknologjike për institucionet e Kosovës që punojnë në emër të rinisë dhe fëmijëve “.

Per here te pare ndegjova per Unicef Innovations Lab Kosovo pasi qe u takova me Prabhas Pokharel. Takimi i pare ishte ne konferencen vjetore qe organizohet nga FLOSSKSoftware Freedom Kosova, ai ne konference erdhi per te ligjeruar me temen “Open Source and Innovation in Kosovo”. Konferenca ishte 2 ditore ku ne mbremjen e dites se pare, pas darkes se konferences vendosem te dalim per nga nje birre ku prezent ishim une, Prabhas Pokharel, Tomeu Vizoso dhe James Mayton, dhe ky ishte fillimi i krijimit te shoqerise me Prabhas -in. Pas disa kohesh une fillova te perkthej Beginners Guide te OpenStreetMap ne faqen e tyre wiki.openstreetmap.org/Beginners_Guide. Gjate kohes qe une perktheja isha prezent gjate gjithe kohes edhe ne IRC ne dhomen e #flossk. Ku pas disa bisedave qe ndodhem mes meje, Prabhas Pokharel dhe James Micheal DuPont doli idea per te krijuar nje doracak per OpenStreetMap, ku me mbeshtetjen e Prabhas Pokharel dhe te Unicef Innovations Lab Kosovo u be e mundur realizimi i ketij doracaku qe mund ta gjeni ketu.

” OpenStreetMap Krijoni harten tuaj “

Pasi disa kohesh erdh edhe kohe per Innovations Caffee – n e pare e cila ishe jo aq e kendshme ne fillim, sepse moti ishte me shi, ishte ftohet, duhet te shkoja direkt mbas pune, mirpo pasi qe arrita ne vendin ku do te mbahej takimi ishte krejt ndryshe nga ajo e fillimit, njoha njerez te rinje dhe shume te entuizamuar per idet te cilat ishin nga me te ndryshmet si projekti “Ku me votu” qe eshte realizuar nga FLOSSK, “ Krijoni harten tuaj ne OpenStreetMap ” realizuar nga une, si dhe shume ide tjera.

Innovationcaffee

Ndoshta do te ishte mire sikur ne gjdo Innovation Caffee qe isha prezent te beja fotografi por kete se bera.  Ne Innovations Caffee – n e #3 me radhe e cila u mbajte ne zyret e Unicef Innovations Lab Kosovo u prezentua ne menyre vizuale realizimi perfundimtar i projektit Ku me Votu. Ishte nje web aplikacion ku ju mund te kerkonit ne baze te emrit, mbiemrit, dates se lindjes dhe komunes per te treguar ku do te votonit ju, pra ne cilen qender te votimit por pjesa shtes dhe e mire e ketij aplikacioni ishte se juve do te kishit parasysh edhe harten dhe vendndodhjen e qenders se votimit ku ju duhet te votonit.

100_1383100_1382100_1381100_1378100_1379100_1380

Innovations Caffee vazhdonin. Ndersa kenaqesite me Innovations Lab vazhdojne, nder ato qe dua te permend eshte pjesemarrja e pare e imja ne Radion Blue Sky, ku si teme ishte prezentimi I Unicef Innovations Lab Kosovo si dhe prezentimi i projekteve te cilat po realizoheshin me ndihmen e Unicef Innovations Lab Kosovo. Biseden tone ne radio mund ta gjeni ketu. Inovation Radio Blue Sky by Inthenameofmine

Ndersa ketu dua t’ju listoj projektet qe jane duke u realizuar dhe jane realizuar ne Unicef Innovations Lab Kosovo:

 1. Stop Smoking, Start Breathing

 2. Festari 2011

 3. Solidarity, humanity, Integrity

 4. People with Disability in our Society

 5. Playful Mouse

 6. Alternative Youth Cultural Center

 7. Be Part of the Cultural Heritage

 8. Health Education of Youth

 9. Human and Health

 10. DokuKids Animatori Workshop

 11. Glocal

 12. With your Country in the Background

 13. My City has Colors

 14. Rockin’ Hood

 15. Kosovo Wind Gardens

 16. Short Documentary

 17. Together

 18. Prishtina Bus Transportation Web site

 19. Creative Corner, 7Arte

 20. Mapping Public Facilities of Kosovo

 21. Our Environment

 22. International Roma Day

 23. Recycle smART

 24. Gjakova, the city of ancient culture and heritage

 25. Hip Hop Hurray

 26. E-career Guidelines

 27. Art Gallery for Blind and Visually Impaired Students

 28. Syri Yne


 29. Say No to Plastic Bags

 30. Our City in 3D

 31. Handbook: Make your own maps

 32. Follow the Stars

 33. KuMeVotu.info

Ndersa gjate shkrimit te kesaj liste mjaft te gjate te prejekteve qe jane realizuar ose jane duke u realizuar, dua te veqoj projektin Syri Yne – i cili si qellim kishte krijimi e librave te universitet ne formatin audio qe do ti ndihmonte studenteve te verber te Universitetin te Prishtineste kishin me te lehte leximin dhe mesimin nga ata libra.

Ndersa tani erdhi radha te tregoj inspirimin time per shkrimin e ketij blog post, i cili erdhi fal Aladdin Shamoug i cili beri nje prezentim dje ne Unicef Innovations Lab Kosova per projektin qe kishte realizuar para disa kohesh te quajtur Fermers. Farmers = Food and Agriculture Realtime Messaging and Reporting System, nje sistem i zhvilluar per raportimin ne kohe reale permes sms “mesazheve” telefonike per te gjeneruar, analizuar dhe shperndarjen e sigurt te informacionit per ushqimin. Ngjarja e djeshme me shtyri te mendoj ne lidhje se qka do te ndihmonte shtetit tone Kosoves nje kesij lloj sistemi, nese edhe ju keni ndonje ide per kesij lloj sistemi mos hezitoni dhe te shpjegoni ne Innovations Caffen e radhes….

Software Freedom Day ne Prizren

Me duket si nje fillim i mbare i aktiviteve te FLOSSK Prizrenit, duke organizuar Software Freedom Day. Ne kete takim ish rreth 20 persona prezent, ku i diskutua disa qeshtje te ndryshme, si ato me organizimin e konferences vjetore te FLOSSK ne Prishtine, si dhe inciativa per organizimin e un-conference Nothing Will Happen ne Prizren. Gjithashtu u diskutua se si do te mund te ritet numri i te intersuarve per FLOSS ne Prizren, e shume qeshtje te tjera … Ne vazhdim mund te shihni disa fotografi nga takimi.

Ne vazhdim do te shihni prezentimin qe e kam pregaditur per te prezentuar Free Libre Open Source.